Ilmainen toimitus yli 89 € ostoksille. Nopea toimitus. 

opi uutta

Mirelle/Eira

Mirelle/Eira

Kauneuden asiantuntijat

Artikkelin sisältö

Ihotyypit — näin tunnistat omasi

Ihotyypit

Ihotyypit ovat monelle vieras juttu. Välillä oma iho tuntuu kuivalta, toisinaan se näyttää rasvaiselta ja välillä nassu ehkä vähän punoittaakin — miten oikean ihotyypin ja sille sopivat tuotteet sekä hoitometodit pystyy löytämään?

Oman ihotyypin tunnistaminen ei tapahdu välttämättä ihan kädenkäänteessä. Oman ihon lähempi tarkastelu kuitenkin kannattaa, sillä oman ihotyypin tunnistaminen auttaa sinua tarjoamaan ihollesi optimaalista hoitoa.

Tähän postaukseen olemme koonneet minioppaan eri ihotyypeistä ja niiden hoidosta, sekä vinkit oman ihotyypin tunnistamiseen!

Ihotyypin määrittely alkaa talista

Ihotyypit usein aiheuttavat päänvaivaa. Mutkat suoriksi vetäen voisi sanoa, että ihotyypin määrittely lähtee ihon yhdestä peruselementistä, eli talista. Se, kuinka paljon ja millä alueilla talia erittyy, kertoo yleensä ihotyypistä paljon.

Tali on talirauhasista erittyvä rasvapitoinen aine. Talirauhanen on rypälemäinen muodostelma karvatupen yhteydessä, ja näitä rauhasia löytyy erityisen runsaasti kasvoista ja päänahasta. Rauhasista erittyvän talin tehtävä on suojata ihoa ja estää kosteuden haihtuminen.

Toisinaan talia erittyy iholle liikaa, ja se voi johtaa epäpuhtauksiin ja muihin ihon epätasapainotiloihin.

Iho-ongelmiin ja sen epätasapainotilojen voi vaikuttaa kosmeettisilla tuotteilla, mutta kannattaa muistaa, että suuressa roolissa ovat myös terveelliset elämäntavat ja stressin minimoiminen. Ihminen on monimutkainen kokonaisuus, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Mikäli esimerkiksi popsit suklaata kuin porkkanaa, ei yksi voide pelasta ihoasi. 

Ihotyypit

Ihotyypit: normaali iho

Normaali iho on tasapainoinen ja hyvinvoiva. Se on tasainen ja terveen värinen, ja tuntuu koskettaessa pehmeältä. Normaalilla iholla ihohuokoset ovat lähes huomaamattomat ja epäpuhtauksia esiintyy harvoin.

Kuitenkin esimerkiksi hormonimuutokset, vuodenaikojen vaihtelu ja stressi voivat aiheuttaa normaalille iholle epämukavia muutoksia. Myös puutteellinen hoito voi ajaa hyväkuntoisenkin ihon helposti sitkeisiin iho-ongelmiin, joiden korjaaminen on haastavampaa kuin niiden ennaltaehkäisy.

Normaalin ihotyypin hoidossa kannattaa panostaa kosteuttamiseen, ihon joustavuuden säilyttämiseen sekä sen luontaisen suojamuurin vahvistamiseen. 

Onko sinulla normaali iho? Kokeile esimerkiksi näitä tuotteita

Ihotyypit: kuiva iho ja pintakuiva iho

Moni sekoittaa usein pintakuivan ja kuivan ihon keskenään, mutta nämä kaksi termiä eroavat toisistaan merkittävästi. Kuiva iho on usein ihon pysyvä tila, kun taas pintakuivuus voi olla väliaikaista.

Kuiva iho saattaa koskettaessa tuntua karhealta. Se voi olla ohut ja kalpea sekä ärtyessään läikikäs. Jos iho on todella kuiva, saattaa se jopa hilseillä ja kutista.

Kuivan ihon suojamekanismi ei toimi oikein, eikä se kykene itse tuottamaan riittävästi talia. Tästä johtuen kuivalla iholla ei yleensä esiinny myöskään epäpuhtauksia. Sen sijaan kuivalla iholla juonteet ja rypyt näkyvät tavallista helpommin. Ihohuokoset tällä ihotyypillä ovat usein pienet, jopa huomaamattomat.

Kun puhutaan kuivan ihon hoidosta, nousee ensimmäisenä mieleen ihon kosteutus. Ja kyllä, ihon kosteuttaminen on tärkeää, mutta kuivasta ihotyypistä puhuttaessa kosteuttakin tärkeämpään asemaan nousee rasvat. Rasvat nimittäin auttavat ihoa säilyttämään sille annetun kosteuden ja ehkäisemään sen haihtumista.

Kuivasta ihosta saattaa puuttua joko kosteutta tai rasvoja, ja todella kuivasta ihosta puuttuu usein näitä molempia. Rasvojen puute saa kosteuden haihtumaan iholta vieläkin nopeammin, ja siksi niitä on tärkeää tarjota iholle ulkoapäin.

Ihon rakenne voi olla synnynnäisesti hauras, mutta ihon kuivuus voi johtua myös esimerkiksi sairauksista (atopia), liiallisesta auringonotosta tai iästä. Ikääntyessä ihon kyky muodostaa rasva-aineita heikkenee.

Sen sijaan ihon pintakuivuus voi vaivata lähes millaista ihoa tahansa, ja valitettavan usein se on myös itseaiheutettua.

Mikäli ihoa kiristelee esimerkiksi puhdistuksen jälkeen, ei se välttämättä ole merkki ihon kuivuudesta. Tämä kertoo yleensä siitä, että puhdistustuotteesi on liian voimakas ja se pesee iholta lian ja meikin lisäksi pois sen luontaisen suojamuurin. Liian voimakkaiden puhdistustuotteiden käyttäminen aiheuttaa iholla pintakuivuutta, mutta se ei tee ihotyypistä kuivaa.

Kannattaa muistaa, että ihon ei missään nimessä kuulu olla “narskuvan” puhdas.

Itseaiheutetun pintakuivuuden korjaamiseen voi riittää niinkin pieni korjausliike, kuin puhdistustuotteen vaihtaminen hellävaraisempaan. Kun ihon oma suojamuuri voi hyvin, pintakuivuus ja muut ihon epätasapainotilat vähenevät.

Ihon pintakuivuuteen vaikuttaa liian kuivattavien tuotteiden käytön lisäksi myös esimerkiksi ilmasto-olosuhteet ja kuiva sisäilma. Iholle on siis tärkeää tarjota kosteuttavia, mutta myös suojaavia tuotteita.

Onko sinulla kuiva iho tai pintakuiva iho? Kokeile esimerkiksi näitä tuotteita

JURENKA Face Cream Delicate kasvovoide 50 ml
Sale!
JURENKA Face Cream Delicate kasvovoide 50 ml
37,00
Arvostelu tuotteesta: 5.00 / 5

Ihotyypit: rasvainen ja epäpuhdas iho

Rasvaisella iholla talia erittyy liikaa, ja sen koostumus voi olla hieman muuttunut. Tavallisesti ihotali sisältää noin 60 % triglyseridejä, 15 % skvaleenia sekä 25 % vahaestereitä. Rasvaisella iholla tali sisältää hieman enemmän tyydyttyneitä rasvahappoja ja kolesterolia kuin normaalilla iholla.

Ihon rasvoittumisen huomaa selkeiten T-alueelta, eli nenästä, otsasta ja leuasta. Näille alueille myös epäpuhtauksia ilmaantuu herkemmin. Lisäksi posket saattavat rasvoittua ja niillä voi esiintyä kipeitäkin ihonalaisia tulehduksia.

Rasvainen iho on usein hieman normaalia ihoa paksumpi ja ihohuokoset ovat laajentuneet. Iho voi olla väriltään samea ja harmaa. Yhtä selkeää syytä ihon liikarasvoittumiseen ei ole, mutta siihen voi vaikuttaa esimerkiksi hormonitoiminta, puutteellinen ihonhoito sekä epäterveelliset elämäntavat.

Rasvaisen ihon hoidossa oleellista on talinerityksen tasapainottaminen, ihon suojaaminen ja kosteuttaminen sekä epäpuhtauksien synnyn ehkäiseminen.

Puhdistustuote kannattaa vaihtaa hellävaraiseen, esimerkiksi puhdistusöljyyn. Mikäli iho pestään liian voimakkailla puhdistustuotteilla, ihon suojamuuri häiriintyy ja ihon rasvoittuminen saattaa lisääntyä, ja tämä taas johtaa ikävään kierteeseen. 

Runsaasti rasvoittuvalle iholle kannattaa tarjota happamia hoitotuotteita, sillä emäksisessä ympäristössä bakteerit nauttivat ja voivat hyvin. Rasvaisen ihon pH on usein emäksisen puolella, joten tähän kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Iholle kannattaa tarjota hyviä rasvoja, joko voiteen tai kasvoöljyn muodossa. Usein ajatellaan, että valmiiksi rasvaiselle iholle ei missään nimessä kannata käyttää esimerkiksi kasvoöljyä. Tämä on kuitenkin harhaluulo, sillä rasvoittuva ihokin hyötyy öljyistä kunhan ne valitaan oikein. Tasapainottava kasvoöljy hillitsee ihon omaa talintuotantoa, ja saa ihon näin voimaan paremmin.

Jos ihollasi esiintyy paljon epäpuhtauksia, voit ottaa avuksi näppylöiden nitistämiseen puhdistavan ja tulehduksia hillitsevän seerumin. Tähän tarkoitukseen sopii loistavasti Laponie of Scandinavian Clarifying Treatment -seerumi, joka puhdistaa ja rauhoittaa ihoa.

Onko sinulla rasvainen ja epäpuhdas iho? Kokeile esimerkiksi näitä tuotteita

Products not found

Ihotyypit: sekaiho ja kuivarasvainen iho

Sekaiho on todella yleinen ihon epätasapainotila. Se tarkoittaa sitä, että kasvoissa on sekä rasvoittuvia että kuivia alueita. Sekaihon mieltäminen ihotyypiksi jakaa mielipiteitä, ja osa lukeekin sekaihon nimenomaan ihon epätasapainotilaksi.

Sekaiho voi olla väriltään harmaa ja samea. Epäpuhtauksia ja rasvoittumista esiintyy usein T-alueella, eli nenällä, otsalla ja leualla. Muualta iho voi olla esimerkiksi normaali tai kuiva.

Hoito ei välttämättä ole aivan yksinkertaisin homma, sillä ihon rasvaiset ja kuivat alueet kaipaavat molemmat omanlaistaan hoitoa. Sekaihon hoidossa kannattaa kuitenkin panostaa talinerityksen tasapainottamiseen, ihon suojaamiseen ja kosteuttamiseen sekä verenkierron elvyttämiseen.

Kuivarasvaisesta ihosta puhutaan silloin, kun ihon pinta on jopa kiristävän kuiva, mutta iholla on silti runsaasti päivän mittaan rasvoittuvia alueita.

Kuivarasvainen iho on helppo sekoittaa sekaihoon, mutta nyrkkisääntönä sanottakoon, että kuivarasvaisella iholla esiintyy sekaihoa enemmän epäpuhtauksia ja mustapäitä. Kuivarasvainen iho saattaa myös rasvoittua päivän mittaan sekaihoa enemmän. Kuivarasvainen iho on usein paksuhko ja väriltään samea ja eloton. Iholla saattaa esiintyä myös herkkyyttä, ja kuivat alueet voivat hilseillä.

Hoitotuotteissa kannattaa suosia kosteuttavia kasvovesiä ja hoitonesteitä, jotta kuivuus saadaan kuriin. Epäpuhtauksista kärsiville alueille kannattaa levittää puhdistavaa ja tulehduksia hillitsevää seerumia, esimerkiksi yllä mainittua Laponie of Scandinavian Clarifying Treatment -seerumia.

Kuivarasvaisen ihon hoidossa tärkeässä roolissa ovat myös kosteuttava, kevyt kasvovoide sekä ihon talintuotantoa tasapainottava kasvoöljy. Postauksessa aiemmin esille nostetut tasapainottavat kasvoöljyt sopivat mainiosti myös kuivarasvaisen ihon hoitoon.

Puhdistuksessa on fiksua unohtaa liian kuivattavat geelit ja vaahdot, ja suosia hellävaraisempia puhdistusöljyjä ja -maitoja. 

Onko sinulla sekaiho tai kuivarasvainen iho? Kokeile esimerkiksi näitä tuotteita

RUA Hydrate Elixir seerumi 30 ml
RUA Hydrate Elixir seerumi 30 ml
95,00
Arvostelu tuotteesta: 5.00 / 5
Ihotyypit

Kuinka oman ihotyypin voi tunnistaa?

Ihotyyppiä kannattaa lähteä tutkimaan puhdistamalla se ensin hellävaraisella puhdistusaineella. Iholle ei kannata levittää mitään hoitotuotteita, jotta saat tarkan käsityksen siitä millainen ihosi todellisuudessa on.

Lähde tarkastelemaan ihoasi hyvässä valaistuksessa, mielellään luonnonvalossa. Tunnustele kiristääkö ihoa, tai onko siinä muita epämiellyttäviä tuntemuksia.

Ihon rasvoittumista voit tarkastella silmämääräisesti, tai vaikka painamalla puhtaan kasvopaperin kasvoille ja tarkastelemalla paperiin jäävän rasvan määrää. Mieti myös, kiilteleekö ihosi päivän mittaan minkä verran, ja kuinka hyvin meikki pysyy kasvoilla.

Tutki, onko iholla havaittavissa mustapäitä, tukkeumaa tai muita epäpuhtauksia. Esiintyykö epäpuhtaudet esimerkiksi vain nenässä ja leualla, vai koko kasvoilla?

Voit tarkastella myös ihon väriä. Onko iho samea tai punoittava, vai terveen heleä ja kuulas?

Yllä mainitut seikat ovat suuntaa antavia neuvoja oman ihotyypin tunnistamiseen. Oman ihotyypin määrittely voi olla hankalaa, eikä se välttämättä onnistu yhdellä tarkastelukerralla. Älä siis lannistu, jos et pääse puusta pitkälle!

0
    0
    Ostoskori
    Tyhjä ostoskori...Palaa kauppaan